Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Horor na MPSV pokračuje

…a kostlivci ze skříní na ministerstvu práce a sociálních věcí  padají dál. S-karta je velký průšvih, stejně jako celá sociální reforma...

Když jsem na počátku roku 2012 sledoval  mého kolegu Jana Bartoška, s jakou vervou se pustil po stopě podivných zakázek na  software pro výplatu sociálních dávek, netušil jsem, jaké pohřebiště otevíráme. Práce na rozkrývání zásadních právních a finančních pochybení ministerstva práce a sociálních věcí byla navzdory vší námaze přece jen užitečná. A sice samotným sociálním klientům, zdravotně postiženým, maminkám na mateřské a všem, kteří jsou na systém sociálních dávek nějak navázáni.
Lidé na MPSV z okruhu ministra Drábka totiž do poslední chvíle doufali, že jim masivní porušování zákonů a práv sociálních klientů v tichosti projde.
Jsem velice rád, že díky usilovné práci Jana Bartoška (jinak  místostarosty jihočeských Dačic) začalo být na tyto podivné poměry vidět.  Nevadí mi, že na výsledky naší práce plynule navazují sociální demokraté a zastávají stejná stanoviska, je to v konečném výsledku (pokud budou stejně důslední jako my a nezůstanou jen u planých řeší na tiskovkách), jen k dobru věci.
Byl jsem informován, že Úřad pro ochranu osobních údajů se chystá udělit pokutu MPSV za nakládání s citlivými daty klientů ve věci sKaret. Na první pohled banální věc. KDU-ČSL je přesvědčena, že jde o skandál, který se bude rozrůstat. Smlouva mezi státem a spořitelnou, kterou mimochodem podepsal jménem státu dnes stíhaný náměstek Šiška – je podle našeho názoru od počátku neplatná. Proč?
Fakticky jde o to, že pokud jste klientem sociální sítě (máte například postižené dítě a pobíráte nějaké příspěvky), stát Vám z moci úřední vnutí jeden konkrétní bankovní produkt a bance (soukromému subjektu) zpřístupní po dobu 12 let všechny aktualizované údaje o sociální, zdravotní a finační situaci takřka každého člena rodiny – do nejmenších detailů. Zákon výslovněvně uvádí, že těmito daty smí disponovat jen MPSV, popřípadě obce s rozšířenou působností. O převádění dat soukromým subjektům se v zákoně nepraví nic.
Tým Jana Bartoška zastává názor, že jestliže ÚOOÚ  dojde k závěru, že MPSV nemělo citlivá  data poskytnout České spořitelně, pak je jediným řešením změna zákona, ne změna smlouvy<b>. Zaplacením pokuty se totiž protiprávní stav nezmění.</b> PODLE SOUČASNÉHO OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU platí, že právní úkon, který je od počátku nemožný, je neplatný a neexistuje možnost neplatnost zhojit. MPSV tedy čelí právní nemožnosti data vydat a tudíž nemohlo podepsat smlouvu s tímto klíčovým parametrem. Smlouva je tedy neplatná.
Navíc: Zákon 21/1992 Sb. O bankách  výslovně uvádí, že:
§12
(1) Banka nebo pobočka banky z jiného než členského státu je povinna při výkonu své činnosti postupovat obezřetně, zejména provádět obchody způsobem, který nepoškozuje zájmy jejích vkladatelů z hlediska návratnosti jejich vkladů a neohrožuje bezpečnost a stabilitu banky.
(2) Banka a pobočka banky z jiného než členského státu nesmí uzavírat smlouvy za podmínek, které jsou pro ni nápadně nevýhodné, pro banku, zejména takové, které zavazují banku nebo pobočku banky z jiného než členského státu k hospodářsky neodůvodněnému plnění nebo plnění zjevně neodpovídajícímu poskytované protihodnotě. Smlouvy uzavřené v rozporu s tímto ustanovením jsou neplatné.
Z toho vyplývá, že pokud banka na transakci nic téměř nic nevydělá, jak sama uvádí, porušuje tím zákon a smlouva je opět neplatná.
Pokud se budou chtít k našemu stanovisku sociální demokraté připojit, budeme jen rádi. Týmu Jana Bartoška náleží dík za práci, která ovšem kritikou statutu quo nekončí. Jan Bartošek navrhuje ve spolupráci s Národní radou zdravotně postižených tzv. OPEN CHOICE model, který by měl současný projekt sKaret funkčním a pro stát výhodným způsobem nahradit.

Autor: Pavel Bělobrádek | středa 30.1.2013 8:59 | karma článku: 22,53 | přečteno: 863x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL