Nejsme plevelem, pane prezidente!

26. 03. 2013 9:03:14
Na sjezdu SPOZ prezident Miloš Zeman řekl: „Strom roste pomalu, jen plevel rychle.“ Jako příklad „politického plevele“ označil Stranu zelených, KDU-ČSL, ODA, US-DEU, Věci veřejné a LIDEM.

Snad jen vyčerpání a emotivní zabarvení sjezdu SPOZ, který svou monotónní a úslužnou atmosférou připomínal sjezd komunistických stran SSSR, KLDR či ČLR a kde kult osobnosti z delegátů přímo vyzařoval, mohlo panu prezidentovi poněkud zkalit kritické myšlení. Mimochodem, nejen, že nevyjmenoval sedm, ale jen šest stran (pokud si tedy neprotiřečí a nepočítá mezi plevel i SPOZ), ale u KDU-ČSL tímto výrokem velmi, velmi přestřelil.

Jak může naši stranu s více než devadesátiletou tradicí, stranu, která má přes 30.000 členů, stranu, jejíž členové toho tolik pro rozkvět naší země udělali - včetně obětování vlastního života (jen komunisté zavraždili či umučili z našich řad čtyři poslance nebo např. číhošťského faráře Toufara a mnoho dalších) srovnávat se stranou např. Lidem, která nemá členskou základnu, vznikla před pár měsíci dohodou několika poslanců, s ODA a US, které již zanikly, nebo s VV, které jsou podnikatelským projektem? Jak může naši stranu nazvat politickým plevelem?

Náš strom nevydával vždy nejlepší úrodu. Byl surově mrzačen a olamován nacisty i komunisty, ale vždy znovu obrazil. Ať už v roce 1945, 1968 či v roce 1990.

Po naší prohře ve sněmovních volbách v roce 2010 prošel radikálním omlazovacím řezem. A výsledek? V krajských volbách 2012 to bylo 9 % krajských mandátů v ČR a dobrý programový start do supervolebního roku 2014. Naše strana je navíc výrazně přítomna v horní parlamentní komoře (v senátu –pan prezident, bohužel dělá stejnou chybu jako jím kritizovaní novináři, zaměňuje Poslaneckou sněmovnu PČR a celý Parlament ČR), kde se KDU-ČSL výraznou měrou podílí na důležitých stanoviscích například k imunitě či sKartám.

Dovolte ještě poznámku k osobnostem. Jestli chce SPOZ stavět na osobnostech jako je senátor Dryml v Královéhradeckém kraji, pak si pan prezident sám protiřečí výrokem, že: „Stačí jedno jediné jméno, aby se zkazila celá kandidátka.“ Důvěra voličů v pana senátora Drymla se ukázala v loňských krajských volbách na Královéhradecku. Zatímco v roce 2008 dostal v preferencích 10 280 hlasů, loni už jen 637 hlasů a Zemanovci zde získali POUZE 2,76 % hlasů.

Přidáme-li i kritiku stran vzniklých přeběhlictvím, tak k senátoru Drymlovi musíme přidat i kolegu senátora Palase. Tito pánové, původně přes členství v KSČ - zvolení do senátu za ČSSD - skončili jako senátoři SPOZ ve společném klubu s KSČM. A u pana senátora a exhejtmana Palase se opravdu z celého srdce těším na aplikaci majetkových přiznání!


Pan prezident Zeman naházel do jednoho pytle strany zaniklé a marginální se stabilní a nyní opět úspěšnou parlamentní KDU-ČSL. Pane prezidente, zvolněte tempo, nebo padnete hluboko pod úroveň těch, které jste donedávna kritizoval. Můžeme být důstojní soupeři, rozhodně však nejsme ochotni zabřednout do tohoto politického stylu. Není nám vlastní.

Autor: Pavel Bělobrádek | úterý 26.3.2013 9:03 | karma článku: 21.81 | přečteno: 759x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 15 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 182 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 14.95 | Přečteno: 318 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.53 | Přečteno: 95 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 556 | Diskuse
Počet článků 222 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1400

Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...