Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rodina jsou hodnoty, hodnoty jsou politika

Proč chceme, aby Česká republika byla "FAMILY FRIENDLY"? Protože věříme, že stát není ani firma, ani soubor jednotlivců, ani pečovatelská služba.

Jsme přesvědčeni, že základem společnosti je rodina. A jako konzervativní strana cítíme povinnost prosazovat v první řadě právě rodinné hodnoty. Tím se lišíme od jiných, liberálních, socialistických, či pragmatických stran, které mají v centru svého zájmu práva jedince, sociální rovnost, nebo velké podnikání. Lidovci jsou zkrátka už tradičně a z principu k rodině přátelští.
 
Slíbili jsme, že pomůžeme pracujícím rodičům. Jsme si jisti, že si to zaslouží. Ale nejen to. Podpora lidí, kteří řádně vychovávají děti, se nakonec vyplatí všem. Jde totiž o vůbec nejlepší investici do naší společné budoucnosti. Prostředky, jež získají navíc ti, kteří pracují a starají se o děti, se nikam neztratí, ale naopak přinesou nejvyšší možnou přidanou hodnotu. Nejen ekonomickou, ale i sociální a nakonec, ale vůbec ne v poslední řadě hodnotu morální.
 
Každé řádně vychované dítě, které si najde práci, znamená v dnešních cenách průměrný příspěvek 650 000 korun k HDP. A státu přinese 150 000 korun ročně na daních a sociálním a zdravotním pojistném. Zároveň za každého nového člena společnosti zaplatí jeho rodiče do 18 let věku v průměru dva miliony korun. Tato investice rodičů je ve prospěch všech a je vysoce zisková. Lidé si určitě nepořizují děti kvůli státu. Ale je v zájmu státu, aby jim s touto investicí maximálně pomohl a aby je od úmyslu mít děti naopak neodrazoval.
 
Dobrá výchova je zároveň nejlepší prevencí sociálních problémů. Žádná státní péče nemůže nahradit tu domácí. Návyky, které si děti přinášejí z rodiny, určují celý jejich další život. A ve svém součtu i život daného regionu a celého státu. Rozdíl mezi západní a východní mentalitou je dán právě rozdílem ve fungování rodin. Pokud si chceme uchovat náš styl života, včetně zájmu o vzdělání a práci, musíme podpořit naše rodiny. Jinak budeme mít stále větší sociální problémy. Mimo jiné také vzroste naše závislost na cizích pracovnících.
 
Ekonomické a sociální přínosy podpory pracujících rodičů jsou zjevné. Peníze, které získají rodinné rozpočty navíc, se neprojedí, nevytunelují, nevyplýtvají, ale investují se do budoucnosti s tím nejvyšším možným multiplikátorem. Je tomu tak proto, že rodiny jsou oněmi nositelkami hodnot: zodpovědnosti, solidarity, úcty ke svobodě, právu a tvrdé práci. To jsou i tradiční hodnoty křesťansko demokratické politiky. Našim primárním cílem je zachovat tyto morální hodnoty. Ekonomické a sociální benefity, které má pro společnost výchova dětí, jsou důkazem, že tyto hodnoty jsou dobré a náš cíl správný.
 
Dělat politiku pro nás znamená prosazovat hodnoty a bránit zájmy těch, kteří se k těmto hodnotám hlásí. Nejsme ani technokratičtí účetní, ani účeloví populisté. Náš "FAMILY FRIENDLY" přístup promítneme do všech vládních kroků a přípravy zákonů. Víme, co děláme, čeho tím chceme dosáhnout a umíme své návrhy odůvodnit. Ať už se to týká penzijní reformy, daní, státní správy, zaměstnanosti či školství, vždy budeme prosazovat principy politiky přátelské k rodinám. 
 
Věříme, že "FAMILY FRIENDLY" politika je opravdu v zájmu všech a jsme připraveni tuto politiku důsledně obhajovat. Například nepopulární princip, že bezdětní odvedou na penzijním pojištění více. I jim se totiž vyplatí, když někdo jiný investuje do výchovy dětí, které jednou budou vydělávat na důchody dnešní střední generace. Právem se hrozíme sto miliardového rozpočtového schodku. Ale dokonce ještě vážnější hrozbou je deficit demografický. Porodnost je u nás 1,45 dítěte na jednu ženu a zdaleka tak nedosahuje ani úrovně prosté reprodukce.
 
Za uplynulých dvacet let nám chybí milion nenarozených dětí. Pokud se nezmění současný trend, v roce 2050 nám bude scházet jeden a půl milionu pracovních sil, třetina dnešního stavu. Hrozí tak výpadek HDP ve výši bilionu korun. Aby stát byl schopen vyplácet penze rostoucímu počtu seniorů, bude nutné pracovníky dovézt. 
 
Zmírnit demografický deficit mohou jedině ti, kteří se rozhodnou vychovat více dětí. Když jim stát pomůže, pomůže tím i sám sobě. Těch 500 korun na druhé a 1000 korun na třetí a další dítě, které jim chceme měsíčně ulevit na daních a další peníze na sociálním pojistném jsou podle nás dobře investované prostředky. Rozhodně se nám všem daleko spíše vyplatí pomoci těm, kteří za dva miliony dobře vychovají nějakou malou Blanku, než utopit navíc desítky miliard v dalším velkém tunelu.
 
Všechno, čím jsme, jako jednotlivci, občané, i jako společnost, má svůj původ v rodinné výchově. Proto má obrana rodiny pro KDU-ČSL velký význam. Nikdy nebudeme dělat politiku "má dáti-dal", ať už se tím myslí ryze účetní operace pro snížení schodku, či samoúčelné nákupy voličských hlasů. Vnímáme politiku jako prosazování hodnot. A rodina je pro nás hodnotou nejvyšší.

Autor: Pavel Bělobrádek | čtvrtek 5.6.2014 8:24 | karma článku: 16,68 | přečteno: 614x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

Náš Královéhradecký kraj má největší zastoupení lidí starších šedesáti pěti let. Proto je třeba pokračovat v budování domovů pro seniory a domovů s pečovatelskou službou.

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72 | Přečteno: 455x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

V naše kraji se díky spolupráci neziskovek i krajského zastupitelstva podařilo v mnohém unikátní spojení výuky etické a environmentální výchovy.

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01 | Přečteno: 200x | Diskuse| Politika

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

Mám moc rád naše nářečí. Pomalu již mizí a je nahrazováno hovorovou češtinou. Je to logické, školka, škola, televize a internet pomalu a jistě unifikují češtinu.

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0 | Přečteno: 87x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

Na této větě se asi všichni shodneme. Mnohé sami můžeme ovlivnit životním stylem i opatrností. Na druhé straně, jak se říká, nemoci nechodí po horách, ale po lidech.

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0 | Přečteno: 105x | Diskuse| Společnost

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

Letos konečně začalo normálně pršet. Na většině území tak skončilo katastrofální zemědělské sucho. Vyhráno ale opravdu není.

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39 | Přečteno: 70x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL