Evropa svobodná, bezpečná, prosperující

Evropská unie momentálně čelí bezpochyby největší hrozbě ve své historii. Ano, uprchlická krize představuje dokonce větší riziko, než ekonomická a dluhová krize.

Čímž zdaleka nejsou myšleny jen dopady ekonomické, ale hlavně také dopady sociální a bezpečnostní. To, co je v tuto chvíli v sázce, je soudržnost Unie, udržení kulturních a civilizačních hodnot.

Těší mě, že Evropská lidová strana dostála své zodpovědnosti největší unijní politické frakce a přišla s aktivním řešením uprchlické krize. Pro mě, coby předsedu KDU-ČSL, je také důležité, že v podstatě vše, co prosazujeme v rámci domácí politické diskuse, se objevilo v návrhu rezoluce, která byla včera schválena na kongresu EPP v Madridu. Dokazuje to, že v České republice neuvažujeme v podstatných věcech jinak, než naši evropští partneři. Chci především zdůraznit, že jsme solidární. Že chceme pomáhat. Že jsme ochotní přispět k řešení uprchlické krize jak finančně, tak personálně a technicky.

Za KDU-ČSL mohu říct, že jsme plně připraveni podporovat vyšší příspěvky České republiky jak na rozvojovou pomoc, na řešení situace lidí v uprchlických táborech, v regionech bojů a sousedících zemích, tak na podporu obrany vnějších hranic a na příspěvek zemím, které chrání hranice Schengenu. Ačkoli u veřejnosti to nebude populární a zatím na tom u nás není politická konsenus, naše strana je připravena vzdát se v případě potřeby i části peněz z evropských kohezních fondů. A to v zájmu zajištění důstojných podmínek uprchlíků mimo území EU. Spolu s celou EPP si myslíme (a my si to myslíme možná ještě déle, než jiní), že klíč k řešení uprchlické krize leží mimo území Evropy. Jediné, s čím nesouhlasíme ani my, ani žádná česká parlamentní strana, je trvalý relokační mechanismus. My prostě nevěříme, že bude fungovat. Naopak plně podporujeme přijetí i značného počtu uprchlíků z Ukrajiny, pro něž by Česká republika byla jednou z cílových zemí. A nemyslíme si, že bychom je měli násilím přerozdělovat do jiných zemí Unie.

Možná se lišíme ve výběru některých konkrétních nástrojů k řešení uprchlické krize, ale nelišíme se v hodnotách a cílech. Jsme pro solidaritu, jsme pro společné evropské řešení, jsme pro léčení příčin, nikoli pouze důsledků.

Toto řešení budeme prosazovat jak v české vládě, tak v parlamentu. A samozřejmě ho podpoříme i v Evropském parlamentu. Jsem hrdý, že plná třetina mandátů, která připadá na Českou republiku, patří poslancům z frakce EPP. Přičemž KDU-ČSL dodala do Evropského parlamentu tři poslance z celkových 21. Tato důvěra českých voličů v naší evropskou politiku, nás zavazuje. V této chvíli musíme společně projevit odvahu i rozvahu. V sázce je zachování Evropy tak, jak ji známe. V sázce jsou hodnoty jako svoboda, spravedlnost, solidarita, lidská práva, rovnost před zákonem, humanita.
Hodnoty naší anticko-židovsko-křesťanské civilizace. Tyto hodnoty nás zavazují pomáhat potřebným. Ale také nás zavazují je bránit a nedovolit nikomu, aby je zpochybňoval.

Myslím, že platí maxima: Jen když udržíme naše hodnoty, zůstane Evropská unie jednotná – a jen když zůstane Evropská unie jednotná, udržíme naše hodnoty.

Autor: Pavel Bělobrádek | pátek 23.10.2015 22:02 | karma článku: 18,85 | přečteno: 1421x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39