Odvětví kulturního a kreativního průmyslu je pro nás vstupní branou do budoucnosti

V nově vznikajícím odvětví kulturního a kreativního průmyslu vidím velký význam a přínos pro budoucnost naší země. A to nejen co se týká růstu HDP, ale zejména kvality života. 

Proto se také pod mou záštitou a ve spolupráci se Signal festivalem a Nadací Konrada Adenauere konala v Praze mezinárodní konference SIGNAL Future Forum na téma podpory kreativních a kulturních průmyslů v České republice. Toto setkání propojilo státní správu a politiku s podnikovou sférou. Perspektivním partnerem je v tomto směru pro Českou republiku Jižní Korea, a proto se také konference zúčastnil prezident korejské vládní agentury KOCCA, pan Song Sung-gak, který pohovořil o zkušenostech s podporou tohoto sektoru v Koreji.

Korejská agentura KOCCA se zabývá především podporou rozvoje kreativních průmyslů ve spojení s novými a digitálními technologiemi. Dobrý vztah České republiky a Korejské republiky je ukázkou příležitosti ke spolupráci v současném globálním světě. Myslím si, že tyto dva národy mají historicky mnohé společné, ačkoli nás dělí velká geografická i kulturní vzdálenost. Život vedle větších a mocnějších národů nás naučil vynalézavosti a kreativitě. A právě moderní technologie, kdy už tolik nezáleží na síle ekonomiky, jako na síle nápadu, nám dávají příležitost tyto naše komparativní přednosti plně uplatnit.

Ano, nové technologie zkrátily všechny vzdálenosti, včetně těch kulturních. Ke snídani si na youtube vaše ratolest může pustit Gangnam Style a Vy si prostřednictvím svého smartphonu Samsung můžete on-line objednat letenky do Koreje a přes videokonferenci si domluvit detaily služební cesty. V dnešním světě už zkrátka možnosti spolupráce nejsou omezeny žádnou vzdáleností. Nové technologie se šíří doslova rychlostí myšlenky. Potenciálních příležitostí je nekonečně, tak jako je nekonečně nápadů, které se mohou zrodit v lidské hlavě. Záleží jen na naší schopnosti tyto možnosti využít. Protože kdo zaváhá, může se velice rychle odsunout z výsluní na periférii.

Věřím, že Česká republika má obrovský nevyužitý potenciál, který může nabídnout novým odvětvím i našim přátelům v Koreji. Česká republika, to je Škoda Auto, Expo 1958, nová filmová vlna, křišťál, Dvořák, Smetana, Kundera… to je obrovská tradice, na kterou navazujeme. Česká republika jsou také naše nové digitální hvězdy: AVG, Avast, Seznam, GoodData, Skypicker, Jablotron…

Jako vysoce průmyslová země musíme udržet konkurenceschopnost našich výrobků. To je možné jen díky digitálním technologiím, jež nám umožní doplnit tuny oceli a megawatty energie kreativními nápady a kulturním kapitálem. Nově vznikající odvětví jsou tak pro nás vstupní branou do budoucnosti.

Tak, jako se dříve těžilo uhlí, se dnes těží lidská kreativita. Nicméně o kreativních a kulturních průmyslech se u nás sice hodně hovoří, ale stále ještě nejsou brány vážně jako významná součást národního hospodářství.

Máme tradici vynalézavosti, pracovitosti a vysoké erudice našich lidí. Jižní Korea je pro nás inspirací, jak tradiční přednosti využít při práci s novými odvětvími a podpořit jejich růst. A v historicky velmi krátké době se stát v řadě oborů světovou velmocí. Rádi se od našich korejských přátel necháme poučit o tom, jak naši národní kreativitu a vynalézavost nejlépe vytěžit v čase globálních technologií. Jde nám v první řadě o to, jak uplatnit v praxi výsledky výzkumu a nové myšlenky, jak komercializovat vědecké poznatky a proměnit je v produkty schopné konkurovat na světových trzích.

Věřím, že s Korejskou republikou můžeme skvěle spolupracovat nejen v oblasti výroby automobilů a elektroniky, ale právě i v oblasti kreativních a kulturních průmyslů. 

Autor: Pavel Bělobrádek | úterý 27.10.2015 8:10 | karma článku: 12,05 | přečteno: 383x
  • Další články autora

Pavel Bělobrádek

Dostatek domovů pro seniory

21.9.2020 v 8:41 | Karma: 7,72

Pavel Bělobrádek

Vzdělání, ale i výchova

18.9.2020 v 10:10 | Karma: 6,01

Pavel Bělobrádek

Krása našeho nářečí

17.9.2020 v 10:03 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Zdraví máme jenom jedno

15.9.2020 v 10:01 | Karma: 0

Pavel Bělobrádek

Přehrady sucho nevyřeší

14.9.2020 v 9:59 | Karma: 5,39

Pavel Bělobrádek

Koronavirus jako výzva

4.5.2020 v 10:25 | Karma: 7,35

Pavel Bělobrádek

Nemíchejme jablka a hrušky

20.10.2017 v 9:27 | Karma: 9,32

Pavel Bělobrádek

Rodina na prvním místě

18.10.2017 v 9:06 | Karma: 0
  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL