Pavel Bělobrádek

Sedmnáctý listopad je oslavou svobody

17. 11. 2016 8:28:51
Sedmnáctý listopad je velkým dnem, kterým jsme my, jako národ, přispěli k celosvětovému boji za svobodu.

Na památku vzpoury proti nacistické okupaci z roku 1939 je toto datum slaveno jako Mezinárodní den studenstva. A 17. 11. 1989 je všeobecně známo jako počátek Sametové revoluce.

Obě tato data před světem symbolizují naši národní jednotu v boji proti totalitním systémům. Bylo by proto absurdní, abychom se my sami při oslavách 17. listopadu rozdělovali na různé vzájemně nepřátelské skupiny a skupinky. Na spory máme celý rok. V takto významný den je dobré uctít naše hrdiny, je dobré ukázat, že jsme jich hodni.

Sedmnáctého listopadu nebuďme v první řadě pravicí ani levicí, Hradem, ani Podhradím, vládou, ani koalicí, ani žádnou jinou, vůči ostatním negativně se vymezující menšinou, ani nikoho jako menšinu ze svého středu nevydělujme. Buďme všichni občany České republiky. Buďme příslušníky hrdého a svobodného národa, který se dokázal do světové historie zapsat daleko výrazněji, než by odpovídalo jeho velikosti.

Svět zná Jana Opletala, zná Václava Havla. Zná je jako symboly české touhy po svobodě a nezávislosti. Za těmito známými symboly jsou tisíce dalších hrdinů, obětí obou totalit. A samozřejmě miliony dalších lidí zavražděných autoritářskými režimy po celém světě.

Sedmnáctý listopad je tak jednou z výrazných pochodní, které lidstvu ukazují význam a cenu svobody. Nesme tu pochodeň pokorně a s úctou. Nesme ji hrdě a svobodně. Nesme ji jednotně a s dobrou vůlí. Tento den nakonec nepatří jen nám. Patří všem milovníkům svobody ve světě.

Autor: Pavel Bělobrádek | karma: 21.13 | přečteno: 576 ×
Poslední články autora