Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

O knížeti Václavu I. se toho skutečně moc neví. Četl jsem příměr, že od roku 895 do roku 950 se naše znalosti naší národní historie podobají paměti dospělého člověka na to, co bylo mezi třimi a šesti roky jeho věku: Určité věci si už jasně pomatujeme, ale nikoli souvisle a s jejich příčinami a následky. Teprve od šesti let začínáme mít paměť souvislou a začínáme chápet i souvislosti, příčiny a důsledky.

Takže víme, že z dvou bratrů ten mladší zavraždil staršího. O tom nikdo nepochybuje. Ale proč? Možností je několik: Počínaje skutečným sporem o charakter státní politiky, jak je uváděno, přes docela obyčejný státní převrat kvůli osobnímu korytu, ale bez politického kontextu (prostě boj o koryta), ba dokonce se nevylučuje ani to, že tím agresivním byl Václav a chtěl bratra odstranit, a tudíž vražda byla z Boleslavova pohledu vlastně pouhou sebeobranou.

Nic z toho nelze potvrdit, ale ani vyvrátit.

A že byl Václav poté zbožštěn? Církev potřebovala patrona české země, jako potřebovala patrona kterékoli jiné země. A zavražděn byl Václav, tak zbožštila Václava. Kdyby Václavovy gorily byly silnější a zabily Boleslava, možná bychom dnes četli o tom, jak svatý Boleslav, patron české země, byl zbožný a vzorný, a proto překážel krvelačnému Václavovi. POtřebě církve po svatém by vyhověl jakýkoli tehdejší vysoce postavený nebožtík. Hlavně aby nějaký byl, protože překroutit to, co se stalo, je snadnější než si vycucat z prstu něco, co se vůbec nestalo. Příměr: Je snadnější odpískat penaltu, i když fauluje útočící, než ji odpískat, pokud vůbec ke kontaktu protihráčů nedošlo.

Prostě jediné, co víme bezpečně, je to, že Václav byl zavražděn a že za tím stál Boleslav. Více než tohle se neví. Vše ostatní jsou už přimyšlené legendy.

4 1
možnosti

Hezky se nám to mudruje podle naší doby v té naší době!

Ale ve skutečnosti prý legenda o Václavově svatosti značně předběhla jeho svatořečení...

0 0
možnosti
AS

A55d24a62m 70S55t18a31v90a

29. 9. 2014 11:10

"Svatý Václav znamená Západ": A co?

0 0
možnosti
AS

A79d29a90m 25S43t50a29v32a

29. 9. 2014 13:38

Jo, a řezenský křest se už nenosí? Či jak? Takovéto debaty jsme vedli a jimi se ukájeli za bolševizmu, když nás štvalo, že všechno je přes Východ - včetně  Konstantina a Metoděje. To bylo, i když prachsprostě hloupé, jen a jen účelové. Nám byla jasná katolicita a univerzálnost křesťanství. To je jeden z nosných pilířů křesťanství a ne takové přitroublé, politických pletich plné uvažování: Východ nebo Západ. Právě ten vámi citovaný Putna dělá všechno pro to, aby Evropa byla bez křesťanství! Jakož i ti mnozí anarchisti, i když si říkají, kdoví jací křesťané že nejsou, a přitom podléhají jenom a jenom požitků žádostivým anarchistickým náladám. Jak zleva tak zprava! Šlechtici co se chlubí svou kdoví jakou genealogií či plebs...

1 1
možnosti
KD

Z blogu je videt, ze to skoleni Belobradka v USA nebylo marne .

11 2
možnosti

Podle křížkování je vidět, kdo tu má převahu!

0 0
možnosti
JN

Před lety jsem s "hrdostí" prohlašoval, že jsme jediným státem, který slaví prezidentovy jmeniny jako státní svátek. A všechna ta nejapná zdůvodnění zavedení tohoto svátku dodnes považuji nikoliv za poctu sv. Václavovi ale za jeho pohanu. Dalším prezidentem byl opět Václav, takže datum státního svátku zůstalo nezměněno. Nynější prezident se sice nejmenuje Václav, ale zato na Václava slaví narozeniny, takže státní svátek připadající na tento den má přibližně stejné opodstatnění, jako měl při vyhlášení.

A kde si pan prezident oslaví své narozeniny, do toho mu snad nebudete mluvit.

1 1
možnosti

Ty můžeš slavit s kým chceš a kdy chceš. Ale nediv se, že my starší se bojíme věrolomného Ruska.

0 0
možnosti
JH

J82a21n 88H88a75v97l73i68n52a

29. 9. 2014 10:52

Kriste Pane, to zase historie place; nechte si ty Nejedleho vyklady dejin pro zimni vecery!! Budte te lasky

1 0
možnosti
KD

Svatovaclavska orlice byla nejvyssi vyznamenani za Protektoratu. Jak videt rada lidi po nem stal touzi !

2 2
možnosti
MK

Svatováclavská orlice je hlavně původním znakem Českého království z 12 století :)

3 0
možnosti
RS

R61u32d62a 53S68l57a16v78í57k

29. 9. 2014 10:51

Vy jste ve škole při dějepise moc pozor nedával, že?

1 1
možnosti
LP

Je to pouze postava o níž toho moc nevíme. Katolická církev si z něj udělala světce a vnucuje své názory veřejnosti jako by to měl být jediný správný pohled. Jenomže historici mají i jiný názor. Nosit lebku, klanět před ní a modlit (?) je zhovadilost nejhrubšího zrna.

7 2
možnosti
JC

Za svatého byl považován národem již před rozkolem Církve na katolickou (všeobecnou) a orthodoxní (pravoslavnou).

3 0
možnosti
JT

No vidite, Svateho Vaclava oslavujeme za to, ze nas nasmeroval na zapad a Rostislava za to, ze nas pozvanim Cyrila a Metodeje pred zapadem chranil. Z toho by se jeden po..al.

7 1
možnosti
PH

...Kníže Václav je po tisíc let symbolem naší příslušnosti k Západu.

Kam se hrabete na komouše, ti také prznili historii, ovšem ve svůj prospěch.

9 2
možnosti
MK

A není? I proto nechal Karel IV zhotovit Svatováclavskou korunu jakožto znamení patronátu tohoto světce nad zeměmi Českými.

1 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL