Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TJ

Evropa muslimskou expanzi nezastavila. Ubránila se, párkrát se štěstím, ale jiné regiony Islám ovládl. A hlavně, ta expanze nikdy neskončila. Plácat se po ramenou, že to předci tenkrát zvládli a že už navždy dobrý, je chyba. V kontextu aktuálního dění nejspíš fatální.

2 2
možnosti
Foto

Pane Jelínku doučte se dějepis. Evropa ve své historii několikrát zastavila muslimskou expanzi a definitivně u Vídně.

1 0
možnosti
TJ

A vy se doučte zeměpis. Zaměřte se na skutečnost, že už je Země kulatá (rámcově). A když to nešlo na sever, expandoval Islám na východ. A to dokonce tak zdatně, že se k západu přiblížil z druhé strany. Zapeklitá představa, ale jde to.

0 1
možnosti

Evropa se ve středověku ubránila islámu, protože žila živou vírou v hodnoty Ježíše Krista. Jak se při střetu náboženství ubrání dnes?

0 0
možnosti
TJ

Já bych si to neidealizoval, křesťanští vladaři byli rozhádaní jak smečka psů nad poslední kostí. Paradoxně to pomohlo asi nejvíc. Sice tu kvůli stálým válkám bylo méně lidí, mnohem méně než v orientu který byl schopen stavět statisícové armády, ale ty se střetávaly se stále důmyslnějšími vojenskými strategiemi a zbraněmi. Někdy převážilo to, někdy ono, nakonec pokrok zvítězil na celé čáře (ale párkrát to bylo namále).

Nechci popírat, že společná víra věci nepomohla, občas se díky ní ti psi dokázali i na chvíli sjednotit a pak se děly věci, ale rozhodly to lepší kvéry. Je na čase, aby se historie zopakovala, jak to tak ráda dělá.

0 1
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1405x
Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL