Lidé, co věří sKartě, existují jen v Kalouskových pohádkách

11. 04. 2013 12:04:40
Miroslav Kalousek na obranu sKaret vyložil všechny své trumfy. Své argumenty předkládá jako dogmata. Oznamuje, nezdůvodňuje.


SKarty jsou podle něj „hospodárné a odpovědné“, znamenají „úsporu čtvrt miliardy korun ročně“ a zrušením prý „zradíme čtvrt milionu lidí, kteří systému uvěřili a pokládají ho za výhodný“. Chce se mi dodat – a jestli neumřeli, tak žijí dodnes.

Začněme odzadu. Čtvrt milionu lidí věřících a fandících sKartám žije jen ve fantaziích Miroslava Kalouska. Připomeňme, jak přišla sKarta ke svým „fanouškům“. Ministr Jaromír Drábek (stále TOP 09) prohlásil například 31. srpna 2012: „Pokud někdo nebude chtít sociální kartu převzít, tak samozřejmě o dávky nepřijde. Budou vypláceny dál a schraňovány na technickém účtu. Ve chvíli, kdy se klient rozhodne si sKartu převzít, bude mít možnost ty dávky čerpat.“ Jak velkorysá nabídka. Nemusíte sKartu převzít – o peníze nepřijdete, jen je nedostanete do ruky až do doby, než přijdete k rozumu a začnete sKartám, slovy Miroslava Kalouska„věřit a pokládat je za výhodné.“ Ze sociálně potřebných odolalo této nabídce pouhé jedno procento příjemců dávek. Mají můj obdiv. Ostatní se báli o své dávky, mysleli si totiž, že ministr Drábek nelže. Ministr Drábek ale bohapustě lhal a pod jeho vlivem i všechny Úřady práce.

Osmdesát procent držitelů sKaret mělo před převzetím sKarty svůj účet, na který dávky chodily. Po převzetí sKarty jim peníze chodí přes dva účty. U nás doma se tomu říkalo „jako u blbejch“. Kvůli rodičovskému příspěvku si kartu vyzvedla i moje žena a hodila ji a do šuplíku. Důležitá je informace, která z toho všeho vyplývá – osmdesát procent sKaret je zcela zbytečných. Kde je ta úspora? Kde je ta hospodárnost? Kde je ta odpovědnost? Karty musí nyní tisknout stát a jedna stojí 240 Kč. To není levný špás.

Miroslav Kalousek předkládá dva relevantní argumenty. Finance na sKartách jsou chráněny proti exekucím a sKarta může zkomplikovat zneužívání sociálních dávek. Může. Ale nečiní tak, technicky to totiž není dořešeno. Odpovědné řešení by tedy mělo vypadat následovně. Před exekucí je nutné legislativně ochránit i dávky vyplácené v hotovosti a na složenku. Všeobecné sKarty je třeba zrušit a ponechat je jen těm občanům, kteří prokazatelně zneužili nějakou sociální dávku, navíc je toto řešení třeba do systému implementovat, protože systém zatím v této podobě nefunguje. Tak totiž byly sKarty na začátku koncipovány - a dnes je z nich něco úplně jiného.
A až se Česká spořitelna přihlásí o investované stamiliony, mělo by se na Ministerstvu práce a sociálních věcí odpovědným pracovníkům podle zákoníku práce vzít čtyřiapůlnásobek měsíčního platu za to, že svému zaměstnavateli, Českému státu, pod vedením TOP 09 způsobili tak velikou škodu.

Autor: Pavel Bělobrádek | čtvrtek 11.4.2013 12:04 | karma článku: 45.11 | přečteno: 6851x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 253 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 433 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.12 | Přečteno: 109 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 31.13 | Přečteno: 592 | Diskuse
Počet článků 222 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1400

Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...