Vyměňme už politické mazáky za novou generaci

27. 06. 2013 7:50:24
Nejsem jistě sám, kdo nemůže vydýchat, co se v České republice děje. Poprvé od roku 1989 jsou v sázce samotné principy demokratického státu.

Z pozice předsedy momentálně mimosněmovní strany cítím bezmoc, jako každý jiný občan, ještě daleko silněji ale cítím odpovědnost. Cítím velkou odpovědnost pracovat na tom, aby ve volbách dokázala KDU-ČSL přinést lidem změnu. Protože všechno zlé, co se s naší zemí dnes děje, má společného jmenovatele: staré struktury, které nám vládnou dvě desetiletí. Je nejvyšší čas je vystřídat.

Všichni, kteří mají dnes rozhodující, slovo, ať už jde o prezidenta, či vedení ČSSD, ODS i TOP 09, začali sbírat zkušenosti v celostátní politice již od raných 90. let. O komunistech nemluvě. Ano, touha po změně vynesla do parlamentu jednu zbrusu novou stranu - či spíše politický byznys projekt a novou stranu starých tváří. Myslím ovšem, že jedna taková zkušenost stačila a bude voliče spolehlivě odrazovat od pokušení dát důvěru jiným byznys projektům postaveným kolem jednoho "super guru" či knížete.

Jsem si jist, že tato generace politických mazáků už není schopná přinést České republice cokoli dobrého. A za to, co dobrého vykonali, se svých židlí drží neúnosně dlouho. A jsem si rovněž jist, že stejný názor má velká většina občanů. Rozhodně ve svém okolí cítím silnou naštvanost, která přechází v hlubokou rezignaci.

Jakkoli tuto rezignaci a bezmoc chápu, doufám, že nepřevládne a že naopak šanci dostane naděje na změnu. Ostatně kvůli tomu jsem před devíti lety vstupoval do KDU-ČSL, kvůli tomu jsem po prohraných volbách v roce 2010 kandidoval na jejího předsedu. Jak se říká, všechno zlé je pro něco dobré. Lidovci jsou tradičně konzervativní strana. Před třemi lety se však začala výrazně měnit. Spolu se mnou pustila do vedení celou generaci nových mladých politiků. Otevřela se a dnes už není stranou křesťanů pro křesťany, která řeší převážně bioetická témata, ale moderní stranou s celospolečenským programem a ambicí být v budoucnu catch-all party.

Proč to zde píšu? Protože věřím, že tato "změna v malém" je předzvěstí velkých celospolečenských změn. Že i česká politika se může otevřít, obměnit staré kádry a nebude už jen arénou straníků pro straníky, jakýmsi ghettem uzavřeným před vnějším světem. Věřím, že i v tomto případě to zlé bude pro něco dobré. A že česká demokracie, nyní fatálně oslabená skandály, neschopností a doslova zločinným nezájmem o problémy občanů, se dokáže vzpamatovat a obrodit. Věřím, že prezident Miloš Zeman jí nezasadí ránu z milosti, ale naopak ji svým bezprecedentním atakem probudí.

Samozřejmě vím, že KDU-ČSL sama tuto změnu nepřinese. Můžeme ji však nastartovat a být jejím katalyzátorem. Jsem si jist, že když dokážeme lidem kromě nové generace politiků nabídnout řešení jejich problémů, cestu z krize, slušnou a efektivní veřejnou správu - a to nabídneme - dosáhneme ve volbách úspěch, který přiměje ke změně i ostatní zavedené strany. Nevěřím totiž, že cestou k pozitivní změně jsou další politické rychlokvašky, ale proměna stávajících stran. Pouze standardní strany totiž mohou nabídnout jistotu seriozního politického programu vycházejícího z jejich hodnot, nikoli jen z průzkumů veřejného mínění či momentálního hnutí mysli lídra.

Naším programem je sociálně tržní hospodářství, program, s nímž němečtí či rakouští křesťanští demokraté vyhrávají volby, program, který jediný v současné době umí překonávat krizi, program, který sdílí velká a silná rodina evropských lidových stran. Tento program nabídneme všem, kteří si neumějí vybrat ze stávající stranické nabídky. Naší cílovou skupinou jsou všichni, kteří spolu s námi vědí, že svoboda nemusí být v rozporu se solidaritou, že odpovědné hospodaření nerovná se šetření na potřebných a že silný sociální systém si nelze plést se zneužíváním dávek a rozhazovačností.

Je pravdou, že my, noví, v tom ještě "neumíme chodit". Že budeme dělat chyby. Ale rozhodně to bude větší přínos, než ti, kteří se v politice vyznají tak dobře, že zapomněli, co je jejím skutečným obsahem. Práce pro blaho společnosti, dobrá a poctivá správa republiky.

V této ne právě lehké době pro českou demokracii cítím odpovědnost nabídnout lidem naději na změnu. Sledujte nás občané - alternativa k dnešní beznaději existuje.

Autor: Pavel Bělobrádek | čtvrtek 27.6.2013 7:50 | karma článku: 20.58 | přečteno: 1187x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 205 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.52 | Přečteno: 342 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.72 | Přečteno: 562 | Diskuse
Počet článků 222 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1400

Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...