Co bychom ještě chtěli? Toleranci!

10. 10. 2014 12:19:18
Petr Honzejk se rozhodl bojovat s předsudky a "homofobií" ("Co by ještě chtěli?, HN 8.10.) Podle komentátora HN se ode mne jako od předsedy KDU-ČSL zkrátka čeká, že se při vyslovení slova homosexuál otřesu odporem. Dále tvrdí, že lidovci jakoukoli vstřícnost k homosexuálům odmítají a pro část lidoveckých voličů je "homofobie součástí identity".

To jsou silná obvinění bez důkazů. Petr Honzejk předvádí přesně to, co sám kritizuje. Tedy předsudky a falešné dojmy. A kritizuje nás, že nemáme argumenty. Máme. Uvedli jsme je i v našem stanovisku k zákonu o adopcích dětí homosexuálním partnerem. Petr Honzejk si je nenamáhal přečíst. Nebo se zeptat. Nebo se podívat na tiskovou konferenci.

Tak jen pro osvěžení paměti ony argumenty uvedu:

1. Pro KDU-ČSL je na prvním místě zájem dítěte (zatímco žádné "právo na adopci" neexistuje).
2. Autoři zákona neuvedli, v čem podle nich současná právní úprava nedostatečně chrání práva dětí žijících s registrovanými partnery.
3. Pokud jde o úmrtí biologického rodiče, je už dnes možné, aby ho pozůstalý partner adoptoval, pokud je to v zájmu dítěte.
4. Co se týká povinnosti podílet se na výchově dítěte, tu má partner rodiče již dnes, pokud žijí ve společné domácnosti.

K tomu je třeba dodat, že návrh zákona přišel těsně před volbami a bez řádné celospolečenské diskuse. Tato debata proběhla naposledy při přijímání zákona o registrovaném partnerství. Jeho obhájci tehdy výslovně ujišťovali, že v oblasti výchovy dětí nemá v žádném případě konkurovat manželství.

Adopce dětí partnerem v homosexuálním páru je pokusem tento konsensus prolomit s vidinou dalšího postupu. A touto "salámovou metodou" přiblížit registrované partnerství institutu manželství.

Přitom na rozdíl od "práva na adopci", které není nikde zakotveno, výsadní postavení rodiny tvořené mužem a ženou chrání čl. 32 Listiny základních práv a svobod. Předložený návrh toto postavení rodiny relativizuje. Argument, že je tradiční rodina beztak ohrožena, pro nás rozhodně není důvodem, proč jí zasadit další, politicky motivovaný úder.

Nelze si plést homofobii, toleranci a politický aktivismus. Česká společnost obecně je k homosexualitě tolerantní, stejně jako KDU-ČSL. Uznáváme, že každý má právo v rámci zákonů žít, jak se mu zlíbí, a platí to pro každého, i pro homosexuální členy KDU-ČSL.

Nám jde skutečně o podporu výchovy dětí (daněmi, penzijním systémem atd). A to nejen v kompletních rodinách, ale i třeba matkami samoživitelkami. Právě proto, že na prvním místě je pro nás zájem dítěte, nikoli naše ideální představy.

Pokud nechceme změnu zákona, protože náš právní názor je, že současná úprava je dostatečná, neznamená to, že bojujeme proti homosexuálům. Někdo na to může mít jiný názor. Ale to mu nedává právo nazývat nás bez důkazů předsudečnými homofoby.

Autor: Pavel Bělobrádek | pátek 10.10.2014 12:19 | karma článku: 25.57 | přečteno: 1248x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 14.14 | Přečteno: 356 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 13.09 | Přečteno: 172 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 150 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 218 | Diskuse
Počet článků 222 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1400

Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...