Pavel Bělobrádek

Česká republika je a musí zůstat vysoce průmyslovou zemí

26. 10. 2015 0:00:00
Jak známo, velké věci se rodí z malých počátků. U nanotechnologií to platí doslova. Ale platí to i pro spojení nanotechnologií s Českou republikou.

Technologie pouhým okem neviditelné se stávají srdcem mohutných zařízení, jež zajistí například pitnou vodu tisícům a milionům obyvatel planety. Česká republika, která je na planetě jen malou tečkou, země s omezenými nerostnými, lidskými i finančními zdroji, patří v dynamicky se rozvíjejícím oboru nanotechnologií ke globálním lídrům.

Z malých počátků, z malých částic a s nevelkými investicemi do původního základního výzkumu se rodí velké věci. Nanotechnologie jsou svým způsobem zhmotněním myšlenky. Výrobky, které díky nim dokážeme produkovat, mají skutečně vysoký podíl duchovní práce a vědeckých poznatků. Toto je cesta k budoucnosti, po které musíme jít. Česká republika je a musí zůstat vysoce průmyslovou zemí. Je však nezbytně nutné, aby od materiálově a energeticky náročných výrob přešla k sofistikované hi-tech produkci, která nabídne vysokou přidanou hodnotu, a přitom ušetří zdroje. A přesně tyto požadavky nanotechnologie splňují.

V našich podmínkách jsou také nanotechnologie poměrně vzácným příkladem dobré spolupráce mezi výzkumem a průmyslem. Jsou oborem, v němž se rychle a ve velké míře vědecké poznatky dostávají do praxe a uplatňují se ve špičkových výrobcích, které jsou schopny konkurovat na globálních trzích. Věda se stává dobrým byznysem a byznys zpětně podporuje vědu. A tak by to mělo být. Textilní výroba, chemický průmysl, ekologie, energetika, lékařství, farmacie – tam všude a v řadě dalších oborů se dnes v České republice uplatňují nanotechnologie, dokládá i dlouhý výčet oborů, které můj úřad řadí mezi podporované výzkumné priority.

V České republice, na rozdíl od jiných zemí, jakými jsou třeba Německo, Izrael či USA – všechno státy s obrovským inovačním potenciálem – donedávna chyběla centrální koordinace vědy a výzkumu. Nyní tento úřad budujeme, přičemž mojí prioritou je zlepšit spolupráci mezi výzkumníky a podnikateli. Nanotechnologie jsou v tomto směru pozitivní výjimkou. Proto chci podpořit propagaci českých nanotechnologií, které si prorážejí cestu globálně. Myslím si, že jsme dobří a svět by se měl o českých úspěších dozvědět víc. A možná by se o nich měli více dozvědět i čeští spotřebitelé. Protože české nano výrobky jsou více než konkurenceschopné v soutěži s produkty velkých nadnárodních firem, jimž Češi často dávají přednost.

Doufám a věřím, že až si za pár let dejme tomu americký spotřebitel například rozsvítí žárovku, tak bude napájena domácím grafenovým superkondenzátorem, na němž bude značka „Made in Czech Republic“. Protože „Czech is nano“.

Autor: Pavel Bělobrádek | karma: 10.63 | přečteno: 168 ×
Poslední články autora