„Bělobrádkovy milionové cesty do Ameriky“

20. 05. 2016 14:46:13
Zásadně odmítám nepravdy, které publikovala MF DNES. Reportérka deníku měla k dispozici odpovědi na její otázky, které však v textu nepoužila a navíc uvedla, že jsem neodpověděl.

Od začátku svého funkčního období jsem byl na pracovní cestě v USA třikrát, nyní jsem na čtvrté návštěvě. Přitom pouze jedna cesta byla plánovaná v mé gesci. Ve dvou případech (včetně současné cesty) jsem byl jedním z členů delegace vedené někým jiným a v jednom případě jsem zastupoval premiéra na summitu OSN. Mé cesty se z pohledu finančních nákladů řídí platnými právními předpisy, kterým je například Zákon o cestovních náhradách v platném znění pro dané období. Můj úřad také o všech cestách informuje média a veřejnost.

První cesta (New York, Washington) 17. – 21. listopadu 2014 – zúčastnil jsem se coby součást delegace premiéra Sobotky. Hlavním cílem této cesty bylo odhalení busty V. Havla v americkém Kongresu a další akce spojené s oslavami 25. výročí Sametové revoluce. Na programu byla také návštěva University of Maryland, George Washington University, inovačního centra a dalších vědeckých institucí, kde jsem domlouval možnou spolupráci s českými vědeckými institucemi.

Druhá cesta (New York) 23. - 27. září 2015 – cílem cesty bylo vystoupení na významném summitu OSN o udržitelném rozvoji (v zastoupení předsedy vlády). V New Yorku jsem také otevřel technologické centrum MeoHub české firmy Meopta, navštívil jsem City University of New York a jednal s evropským komisařem pro mezinárodní spolupráci a rozvoj Nevenem Mimicou. V rámci pracovní cesty jsem se setkal také se stipendisty Fulbrightovy komise.

Třetí cesta (Miami, Orlando) 19. – 24. března 2016 – účelem cesty byl rozvoj vědeckotechnické spolupráce a posílení vztahů mezi českými a floridskými univerzitami, podpora obchodních vztahů a konzultace k budoucím postojům obou zemí ke Kubě. V rámci této návštěvy jsem jednal o možnostech spolupráce se zástupci floridským univerzit Florida International University, Nova Southeastern University a University of Central Florida. Součástí mé delegace byli zástupci MPO, MZV, Svazu průmyslu a dopravy ČR, akademické sféry, konktrétně předseda AV ČR J. Drahoš a rektor Masarykovy univerzity M. Bek a početná podnikatelská mise. Na setkání s osobnostmi kubánsko-americké komunity jsem řešil lidskoprávní tematiku. Dále byla na programu přednáška v Institutu Václava Havla na Florida International University, setkání s floridským ministrem obchodu Billem Johnsonem nebo guvernérem státu Florida Rickem Scottem, jednání se zástupci místních podnikatelských svazů a akcelerátorů, konkrétně s Enterprise Florida, Miami-Dade Beacon Council a Miami Ventura Hive. Tohle byla moje jediná samostatná cesta do USA.

Čtvrtá – probíhající – cesta (Washington, Maryland, San Francisco, Chicago) od 16. – 22. května 2016 – tuto cestu pořádá Poslanecká sněmovna ČR a součástí delegace jsou členové Hospodářského výboru PSP ČR v čele s jeho předsedou I. Pilným (ANO) a dále školského výboru. Dalšími členy jsou zástupci Hospodářské komory ČR a početná skupina podnikatelů, zástupců finančních institucí a univerzit. Důvodem mé účasti je podpora česko-amerických vztahů v oblasti vědy a výzkumu. Na mém programu jsou jednání na několika amerických univerzitách (Stanford, Berkeley, George Washington Univ.) a ve špičkových vědeckovýzkumných centrech (př. National Institutes of Health v Marylandu). Vzhledem k účasti podnikatelů se účastním také jednání se zástupci významných korporací, které jsou lídry v oblasti VVI, konkrétně jednání se zástupci fy Apple, návštěva továrny Tesla. Budu jednat také s českými podnikateli působícími v Silicon Valley coby globálním centru výzkumu a inovací. Vrcholem této cesty je jednání s hlavním vědeckým poradcem Obamovy administrativy a ředitelem kanceláře Bílého domu pro vědu a technologie Johnem P. Holdrenem ve Washingtonu.

Z výše uvedeného je zřejmé, že titulní článek MF DNES má lživý už titulek, neboť jsem do USA podnikl pouze jednu samostatnou cestu, což si mohla autorka snadno zjistit i sama. Dále článek obsahuje zásadní nepravdy, zejména týkající se údajných nákladů cest (např. současnou cestu pořádá PS). Vzhledem k tomu, že text se zakládá na nepravdách a spekulacích, zato naprosto vynechává zásadní a známý fakt, že nynější cesty do USA se účastnili poslanci ANO, včetně předsedy pořádajícího výboru, nelze se zbavit dojmu, že jde o účelový politický útok média vlastněného předsedou hnutí ANO 2011.

Autor: Pavel Bělobrádek | pátek 20.5.2016 14:46 | karma článku: 28.33 | přečteno: 1952x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 30.22 | Přečteno: 607 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 53 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.67 | Přečteno: 303 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 532 | Diskuse
Počet článků 222 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1400

Originální osobnost. Jako každý jiný. Ještě že máme DNA. Jinak také manžel, táta, veterinář, textař, bývalý předseda KDU-ČSL, zastupitel a poslanec.

Zadavatel a zpracovatel: KDU-ČSL

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...