Pavel Bělobrádek

Vzájemná spolupráce se Singapurem je pro Českou republiku velmi důležitá

5. 06. 2017 8:00:00
Považuji za důležité složit poklonu singapurskému hospodářskému zázraku. Fakt, že se Singapur dlouhodobě drží na špičce žebříčku konkurenceschopnosti švýcarského institutu IMD je fenomenální.

Což činí ze Singapuru atraktivního partnera pro obchod a investice.

Česká republika se momentálně nachází v dobré kondici. Roste nejen naše ekonomika, ale i exportní výkonnost a přebytek obchodní bilance. Přičemž drtivá a stále rostoucí část vývozu míří do EU.
Je potěšující, že dokážeme uspět na takto náročných trzích. Ovšem do budoucna je tato jednostranná závislost potenciálně nebezpečná. Proto Česká republika stojí o větší diverzifikaci vývozu, který by nás učinil odolnějšími vůči ekonomickým krizím. Singapur, stejně jako další východoasijští ekonomičtí tygři, patří k našim prioritním zemím. Singapur coby nejdůležitější regionální obchodní centrum je mimo jiné klíčem ke sdružení národů ASEAN. Jde o trh, který zahrnuje větší území, má více obyvatel než EU a dosahuje impozantního ekonomického růstu. Je v zájmu České republiky, která je malou otevřenou exportní ekonomikou, aby země ASEAN dále prosperovaly a vyvažovaly ohromnou hospodářskou moc Číny. Monopoly jsou špatné. Globální monopoly ještě horší. Stejně tak je v našem zájmu diverzifikovat naše obchodní a investiční partnerství a nebýt závislí pouze na zemích EU.

Česko-singapurské obchodní vztahy se vyvíjejí dobře. Ale co je dobré, může být ještě lepší. Netrpělivě očekáváme ratifikaci dohody o volném obchodu mezi EU, členskými státy a Singapurem. To nám jistě umožní rozšířit jak obchodní výměnu, tak investiční spolupráci. Singapur je vstupní branou nejen na trhy zemí ASEAN, ale celého „Pacific Rim“. A již dnes patří mezi největší české exportní trhy v regionu jihovýchodní Asie. Přičemž většina českého zboží je ze Singapuru reexportována do okolních zemí Asie a Tichomoří. To znamená, že české firmy využívají znalostí kontaktů a finančního krytí singapurských obchodníků.

Česká ekonomická diplomacie má zájem dále rozvíjet spolupráci se Singapurem. Dokladem toho je i zřízení kanceláře české agentury pro rozvoj obchodu CzechTrade. Chceme posilovat vzájemný obchod, a to nejen přímo se Singapurem, ale také na třetích trzích skrze oboustranně výhodnou spolupráci. Už od doby před druhou světovou válkou tradičně platí, že české výrobky mají velmi dobrý poměr výkon/cena a země ASEAN a „Pacific Rim“ jsou pro nás velmi perspektivním regionem. Stejně tak je v našem zájmu, aby singapurští přátelé investovali v České republice. Máme primárně zájem o investice do inovací a vývoje hi-tech výrobků s globálním uplatněním. Kromě tradiční průmyslové základny ve strojírenství, energetice či elektrotechnice máme silné postavení v nových oborech, jako jsou biovědy, life sciences či nanotechnologie.

Nabízí se tedy spolupráce jak při exportu výrobků českých firem, tak v investicích do vývoje a výzkumu nových produktů. Neboli společně můžeme využít příležitostí současnosti i tvořit budoucnost. Globalizace zásadně mění svět. Pokud nechceme být na straně poražených, musíme se umět přizpůsobit novým trendům. Nebo ještě lépe, přizpůsobit globalizační trendy sobě. Neboť, jak řekl otec zakladatel Singapuru Lee Kuan Yew: „Změna je samotnou podstatou života.“

Autor: Pavel Bělobrádek | karma: 10.77 | přečteno: 358 ×
Poslední články autora